СРПСКА ДЕСНИЦА: ПОНОСНИ СМО НА СВАКОГ ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Дан Војске Србије се слави у знак сећања на дан када је подигнут Други српски устанак против отоманске власти, а Милош Обреновић је на скупу старешина, у Такову 1815.године,  објавио почетак новог устанка.  Други српски устанак представља почетак процеса који је довео до већег степена српске аутонимије у оквиру Османског царства, и каснијег успостављања Кнежевине Србије, која је добила своју скупштину, Устав и наследну владарску династију, чиме је постављен темељ модерне српске државности.

Други српски устанак 1815. године довео је до коначног ослобођења и признавања модерне Србије на Берлинском конгресу 1878. године, као државе са пуним међународноправним субјективитетом, и представља темељ за стварање наше војске.


„ У име Српске деснице честитам Војсци Србије овај свечани дан, посебно истичући да смо поносни на сваког припадника армије. Војска Србије успешно брани независност наше отаџбине, увек спремна да одговори на све задатке и изазове.“, истакао је председник Српске деснице Миша Вацић, додајући „У духу нашег народа, наше традиције јесте љубав према војсци. Војска је увек била и биће уз свој народ. Српска војска настала је из устаничких чета, из народа који је изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности војске и народа. “

фото: Министарство одбране Републике Србије

About the author

Related

Оставите одговор