ПАМТИМО: ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД НАТО АГРЕСОРСКОГ БОМБАРДОВАЊА РТС-а

Јелица Мунитлак (28), шминкер, Ксенија Банковић (28), видео миксер, Дарко Стиоменовски (26), техничар у размени, Небојша Стојановић (27) и Бранислав Јовановић (50), техничари у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), Дејан Марковић (39) и Милан Јоксимовић (47,) радници обезбеђења. Том приликом настрадали су и Драган Тасић (31), електричар, Александар Делетић (31), камерман, Славиша Стевановић (32) и Иван Стукало (34), техничари, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Милан Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма и Слободан Јонтић (54), монтер.

Трагично настрадали пре деветнаест година у току агресије западне алијансе на нашу земљу. Тачно у два часа и шест минута у ноћи, погођена је зграда државне телевизије.

Портпарол злочиначке алијансе Џејми Шеј је на једном од брифинга означио РТС као „легитимни војни циљ“. Да ли медији могу бити војни циљ? И још легитиман. Први пут у историји ратовања, погођена је једна медијска кућа. Али навикли смо да од западних „пријатеља“ очекујемо све што се коси са здравом логиком, свиме што пише у литератури, и оно како је у теорији. Они све то назову на крају колатералном штетом или легитимним циљем. И све то милосрдно.

Поставља се питање зашто радници нису евакуисани из зграде, када су три дана пре напада кружиле информације да ће зграда бити гађана? То говори чињеница да је велики број страних новинарских екипа, које су користиле техничке услге РТС, напустило зграду.

„Злочинац је онај ко је одабрао тај циљ (РТС), али је неприхватљиво да наши људи нису предузели мере заштите људства, посебно ако су имали одређене наредбе или сазнања. Они сносе одговорност за нечињење, они су их препустили да постану колатерална штета ради ирелевантног пропагандног циља. Да ли је неко мислио да прави наше Маркале, ради сажаљења у свету? То је страшно.”, рекао је генерал Малиновић.

Око 150 људи је било дежурно те ноћи у згради. Иако је нато директно крив за погибију радника, осуђен је тадашњи генерални директор РТС-а Драгољуб Милановић на 10 година затвора. За нато злочинце још чекамо, и питамо се када ће одговарати.

Радио телевизија Србије је прошле године отворила конкурс за сценарио играног телевизијског филма „Бомбардовање зграде РТС-а 1999. године“. У ишчекивању правде и филма, на нама остаје да усменим и писаним путем не дозволимо да се заборави невино страдање 16 часних људи који су обављали свој посао.

Ми не заборављамо. И нећемо.

Српска десница ће памтити сваки злочин и неправду учињену над српским народом докле год нас има.

About the author

Related

Оставите одговор