НОВА ТАБЛА НА СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ У НОВОМ САДУ, ЗНАК БУЂЕЊА СЕВЕРА СРБИЈЕ !

И ако се годинама у Новом Саду системски радило на уништавању свега онога што је српско, почевши од националног идентитета и интереса па све до ћириличног писма, данас пак овај мали детаљ ипак говори о повратку националне свести у званичне институције.

На згради нашег најстаријег професионалног театра, основаног 1861. године осванула је нова табла са два истакнута грба, Републике Србије и традиционалним грбом Војводине.

Новосађани су претходних година били приморани да гледају у тзв. „заставу војводине“ која је ништа друго до аутономашка крпа, далеко се отишло па је тако са Културног центра скинут ћирилични натпис и постављен нови латинични. Обележавање празника попут присаједињења Војводине Србији било је незамисливо и неопростиво.

Доношењем заставе са традиционалним грбом Војводине који датира из 1848. године, враћањем ћирилице на Културни центар, поновним уздизањем Матице српске, прославом присаједињења, па и стављањем ове табле на Српско народно позориште даје нам јасан сигнал да се грађани севера Србије ниси одрекли свога идентитета, да чувају свој интерес, да негују своју традицију и да Нови Сад, центар и престоница српске културе, поново постаје она чувена Српска Атина.

Члан Председништва Српске деснице
Михаило Јањић

About the author

Related

Оставите одговор