ДВА МЕТКА ЗА УСТАШУ: КО ЈЕ БЛАГОЈЕ ЈОВОВИЋ

Благоје Јововић је херој који је извршио у Буенос Ајресу атентат на Анту Павелића, озлоглашеног усташког вођу, 10.априла 1957.године на дан прославе злочиначке НДХ.

Благоја је Павелић молио за милост, а атентат на њега је извшио са једном једином жељом – да освети све жртве које су страдале од усташке руке.

Благоје Јововић је рођен 1922.године у селу Косићу у близини Даниловграда, а био је борац Југослованске војске у Отаџбини у Бјелопавлићкој војно-четничкој бригади.

Захваљујући једном бившем италијанском генералу, Павелић је откривен почетком 1957.године. Подаци нису садржали информацију о правом идентитету Павелића, већ где се налазио и куда се кретао. Планом убиства руководио је Јаков Јововић, а добровољно се пријавио његов рођак Благоје. Касније им се придружио Мило Кривокапић. Донета је одлука да се атентат изврши 9.априла 1957, дан уочи прославе Дана независности НДХ. У предвиђено време Благоје Јововић и Кривокапић су се упутили у место Паламор, где је Павелић дуже живео.

Тог дана, Павелић је пошао са женом и ћерком, па су одлучили да атентат изврше наредног дана.

У среду, 10. априла у 9 часова увече, по изласку из омнибуса Павелић је посумњао у свог првог пратиоца и окренуо се и у правцу Благоја испалио неколико метака. Јововић је потрчао за Павелићем и испалио пет метака у његовом правцу. Два метка су погодила Павелића, који се затетурао, али је погнут почео да јауче од болова и моли за милост.

Благоје је имао само један циљ – да освети све српске жртве које су страдале од усташке руке.
Благоје Јововић је посветио свој живот освети, трагајући за злотвором који је побио преко милион Срба, злочинац који је једини направио конц логор за децу, а на столу је држао поклон својих војника, чинију пуну српских очију.

Павелић је умро 1959.у Мадриду од последица атентата.

Херој Благоје Јововић је преминуо 02.јуна 1999.године

 

 

 

 

About the author

Related

Оставите одговор